„Nincs a világon se jó, se rossz, gondolkozás teszi azzá.”
(Shakespeare: Hamlet)

 

Elméleti háttér

A kognitív terápia A. T. Beck elméletén alapul, mely szerint minden pszichológiai zavarban közös a diszfunkcionális gondolkodás, ami a beteg hangulatát és magatartását befolyásolja. A reális gondolkodás kialakítása a hangulat és viselkedés kedvező irányú változásával jár. Tartós eredményt a beteg alapvető . önmagára, a jövőjére, a külvilágra és a szociális kapcsolataira vonatkozó - diszfunkcionális sémáinak módosulása eredményez.

A kognitív terápia alkalmazása

A kognitív terápia hatékonyan alkalmazható hangulatzavarok, generalizált szorongás, fóbiás-szorongásos zavarok, evészavarok, poszttraumás stressz, alkalmazkodási zavarok, egyes személyiségzavarok eseteiben.
A kognitív terápia elsődlegesen egyéni, de csoportos formában is végezhető pszichoterápiás módszer. Meghatározott időkeretben, aktív strukturált terápiás ülések formájában folyik, előre kialakított terápiás terv alapján. Az ülésekre a heti 1-2 alkalommal kerül sor. E módszer kifejezetten hangsúlyozza a két ülés között elvégzendő házi feladatok jelentőségét. A kezelés az adott betegség kognitív megfogalmazására, megértésére épül. A tartós érzelmi és magatartásbeli változás, gyógyulás érdekében a terapeuta különféle kognitív terápiás módszerekkel éri el a kognitív változást a kliens gondolkodásában és hiedelemrendszerében.

A kognitív terápiát szükség esetén más módszerekkel is lehet kombinálni. Kényszerbetegség, fóbiás szorongásos zavarok, pánikbetegség, evészavarok eseteiben a viselkedésterápia mellett kiegészítő terápiaként alkalmazunk kognitív terápiás módszereket.
Előfordulhat, hogy a kliens tünete a családi környezet részéről jelentős fokú megerősítést kap és ezáltal a család szerepe a tünetek fennmaradásában kulcsfontosságú. Ez esetben a kognitív terápia a család tagjainak gondolkodásában létező diszfunkcionális hiedelmek, előítéletek, differenciálatlan gondolkodás megváltoztatását célozza kognitív terápiás technikákkal.

Hatékonyság

A kognitív terápia önállóan és más módszerekkel kombinálva hatékonyan alkalmazható egyéni terápiaként és csoportos formában egyaránt. Számos kontrollált hatásvizsgálat igazolja a nemzetközi szakirodalomban a kognitív terápia hatékonyságát a pszichés zavarok kezelésében.